Scientific production (GRAPEVINE)
The following lists show the books, book chapters, scientific papers and popular articles produced by the Viticulture, Olive and Rose (VIOR) Research Group (MBG-CSIC), for vine. For more information you can check on the links below the references.
Books and book chapters
- Coupel-Ledru, A.; Lebon, E.; Goutouly, J.P.; Christophe, A.; Gago, P.; Brault, C.; This, P.; Doligez, A. y Simonneau, T. (2022). Phenotyping for drought tolerance in grapevine populations: the challenge of heterogeneous field conditions, Capítulo 4: 65-83. Libro: Improving Sustainable Viticulture and Winemaking Practices, Editores: Costa, J.M.; Catarino, S.; Escalona, J.M.; Comuzzo, P. Academic Press, ISBN 9780323851503
Link to content. - Martínez, M.C. (2002). El Albariño: ilustraciones sobre la variedad Albariño (Vitis vinifera L.). Servicio de publicacións Deputación Provincial de Pontevedra. (ISBN: 84-8457-098-3; Dep. Legal: VG-205-2002)
Link to content - Martínez, M.C.; Boso, S.; Santiago, J.L. (2005 edición papel, 2008 edición digital). Los clones de Albariño (Vitis vinifera L.) seleccionados en el Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Departamento de publicaciones del CSIC. Edición en papel: Colección Biblioteca de Ciencias, Nº 19. (ISBN: 84-00-08323-7; Dep. Legal: M-38.363-2005). Edición digital: Servicio de publicaciones del CSIC (e-Libro), 25/2/2008
Link to content - Martínez, M.C.; Pérez, J.E.; Santiago, J.L.; Boso, S. (2006). Godello de Valdeorras, Emblema de una tierra (Antecedentes e descrición da variedade Godello): 65- 66. Consello Regulador da Denominación de Orixe Valdeorras y Servicio de Publicaciones de la Diputación Provincial de Ourense. ISBN: 84-96503-07-0
Link to content - Martínez, M.C.; Santiago, J.L.; Boso, S.; Gago, P.; Alonso-Villaverde, V.; Rego, F.J. (2007). Estudio agronómico preliminar de cuatro variedades de vid cultivadas tradicionalmente en el Concejo de Ibias (Principado de Asturias) y consejos de cultivo. Ayuntamiento de Ibias- Misión Biológica de Galicia (CSIC). ISBN: 978-84-612-1526-3
Link to content - Boso, S.; Santiago, J.L., Martínez, M-C. (2012). Variabilidad en Albariño a nivel agronómico y de resistencia a Mildiu. Aspectos agronómicos y de resistencia a Mildiu en diferentes clones de Albariño. Editorial Académica Española, LAP LAMBERT Academic Publishing GmbH & Co. KG. Alemania. ISBN: 978-3-8473-5049-1. 240 páginas
Link to content - Gindro, K.; Alonso-Villaverde, V.; Viret, O.; Spring J.L.; Marti, G.; Wolfender, J.L.; Pezet, R. (2012). Plant Defence: Biological Control, Part 2: Applications of biological and natural agents. Chapter: Stilbenes: biomarkers of grapevine resistance to disease of high relevance for agronomy, oenology and human health. Vol. 12, pp: 25-54. Eds. Mérillon, J.M. and Ramawat, K.G., Springer Verlag, Alemania. ISBN: 978-94-007-1932-3
Link to content - Martínez, M.C.; Boso, S.; Santiago, J. L.; Gago, P.; Alonso-Villaverde, V.; Blanco, P.; López C. et al. (2012). Variedades de vid de interés comercial para la zona vitícola de Betanzos. Fundación Juana de Vega, Colección Cadernos de campo. ISBN: 978-84-615-7506-O. 186 páginas
Link to content - Martínez, M.C.; Carrascosa, A.V.; Santiago J.L. (2016). La vid, el vino y el CSIC. Dos siglos de investigación. CSIC. ISBN: 978-84-00-10158-9. 264 páginas
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Scientific articles (SCI journals)
- Boso, S., Gago, P., Santiago, J. L., Muñoz-Organero, G., Cabello, F., Puertas, B., … & Martínez, M. C. (2023). Variation in Susceptibility to Downy Mildew Infection in Spanish Minority Vine Varieties. Plants, 12(14), 2638.
- Boso, S., Santiago, J. L., Gago, P., Sotelo, E., Álvarez-Acero, I., & del Carmen Martínez, M. (2022). Flavanol Content and Nutritional Quality of Wastes from the Making of White and Rosé Wines from Mountain Vineyards. American Journal of Enology and Viticulture, 73(4), 256-266.
- Gago, P.; Boso, S.; Santiago, J.L.; Soler, J.X.; Peiró, R.; García, J.; Jiménez, C.; Gisbert, C. y Martínez, M.C. (2022). Characterization of Grapevine Genetic Resources in the Comunitat Valenciana (Spain). International Journal of Fruit Science 22 (1): 287-302
Link to content - Martínez R., M.C.; Mantilla, J.L.G. (1993). Behaviour of Vitis vinifera L., cv. Albariño plants, produced by propagation in vitro, when using single bud cuttings. Journal International des Sciences de la Vigne et du Vin. 27 (3): 159-177
Link to content - Rodríguez, M.D.; Mantilla J.L.G. (1993). Descripción y comparación ampelográfica de cepas de Vitis vinifera L., cv. Albariño adultas (procedentes de estaquillado de cepas viejas), de propagación in vitro y de semilla, cuando tienen un año. Vitis. 32: 245-246
Link to content - Martínez, M.C.; Mantilla, J.L.G. (1994). Comparative study of juvenility resulting from in vitro propagated Vitis vinifera L., cv. Albariño vines when subjected to different pruning systems. Journal International des Sciences de la Vigne et du Vin. 28 (2): 111-130
Link to content - Martínez, M.C.; Mantilla, J.L.G. (1995). Morphological and yield comparaison between Vitis vinifera L., cv. Albariño grown from cuttings and from in vitro propagation. American Journal of Viticulture and Enology. 46 (2): 195-203
Link to content - Martínez, M.C.; Boursiquot, J.M.; Grenan, S. y Boidron, R. (1997). Étude ampélometrique de feuilles adultes de somaclones du cv. Grenache N (Vitis vinifera, L.). Canadian Journal of Botany (Actualmente y desde 2008, Botany). 75 (2): 333-345
Link to content - Martínez, M. C.; Grenan, S. (1999). A graphic reconstruction method of an average leaf of vine. Agronomie (Actualmente: Agronomy for Sustainable Development). 19: 491-507
Link to content - Martínez, M.C.; Pérez, J.E. (2000). The forgotten vineyard of the Asturias Princedom (north of Spain) and ampelographic description of its cultivars (Vitis vinifera L). American Journal of Enology and Viticulture. 51 (4): 370-378
Link to content - Vilanova, M.; Martínez, M.C.; Sieiro, C.; Masneuf, I. y Dubourdieu, D. (2003). Ecology of Saccharomyces cerevisiae inspontaneus fermentaion at Rías Baixas Appelation Controlé Winery. Journal of the Institute of Brewing. 109 (4): 305-308
Link to content - Boso, S.; Santiago, J.L. y Martínez, M.C. (2004). Intravarietal agronomic variability in Vitis vinifera L. cv. Albariño. American Journal of Enology and Viticulture. 55: 279-282
Link to content - Boso, S.; Santiago, J.L. y Martínez, M.C. (2004). Resistance of eight different clones of the grape cultivar Albariño to Plasmopara viticola. Plant Disease. 88: 741-744
Link to content - Boso, S.; Santiago, J.L.; y Martínez, M.C. (2005). A method to evaluate downy mildew resistance in grapevine. Agronomy for Sustainable Development. 25: 163-165
Link to content - Santiago, J.L.; Boso, S.; Martín J.P.; Ortiz, J.M.; Martínez, M.C. (2005). Characterization and identification of grapevine of grape vine cultivars (Vitis vinifera L.) from northwestern Spain using microsatellite markers and ampelometric methods. Vitis. 44 (2): 67-72
Link to content - Santiago, J.L.; Boso, S.; Martínez, M.C.; Pinto-Carnide, O.; Ortiz, J.M. (2005). Ampelographic comparison of grape varieties (Vitis vinifera L.) grown in northwestern Spain and northern Portugal. American Journal of Enology and Viticulture. 56 (3): 287-290
Link to content - Santiago, J.L.; Boso, S.; Vilanova, M. y Martínez, M.C. (2005). Characterisation of cv. Albarín Blanco (Vitis vinifera L.). Synonyms, Homonyms and Errors of Identification associated with this cultivar. Journal International des Sciences de la Vigne et du Vin. 39 (2): 57-65
Link to content - Boso S., Martínez M.C.; Unger, S. y Kassemeyer, H-H (2006). Evaluation of foliar resistance to downy mildew in different cv. Albariño clones. Vitis. 45 (1): 23-27
Link to content - Martín, J.P.; Santiago, J.L., Pinto-Carnide, O.; Leal, F.; Martínez, M.C.; Ortiz, J.M. (2006). Determination of relationships among autochthonous grapevine varieties (Vitis vinifera L.) in the Northwest of the Iberian Peninsula by using microsatellite markers. Genetic Resources and Crop Evolution. 53: 1255-1261
Link to content - Martínez, M.C.; Santiago, J.L., Pérez, J.E. and Boso, S. (2006). The grapevine cultivar Mencía (Vitis vinifera L): similarities and differences with respect to other well known international cultivars. Journal International des Sciences de la Vigne et du Vin. 40 (3): 121-132
Link to content - Rodríguez-Plaza, P.; González, R.; Moreno-Arribas; Polo, M.C.; Bravo, G.; Martínez-Zapater, J.M.; Martínez, M.C. et al. (2006). Combining microsatellite markers and capillary gel electrophoresis with laser induced fluorescence to identify the grape (Vitis vinifera) variety of must. European Food Research and Technology. 223: 625-631
Link to content - Boso, S.; Santiago, J.L.; Martínez, M.C. (2007). Influence of rootstock on resistance of Vitis cv. Albariño clones to downy mildew. European Journal of Horticultural Science. 72 (4): 179-185
Link to content - Boso, S.; Alonso-Villaverde, V.; Rodríguez, E.; Gago, P.; Santiago, J.L. y Martínez, M.C. (2007). Characteristics of grapevine (Vitis vinifera L.) cv. Albariño clones resulting from two clonal selection processes. Hortscience. 42 (1): 97-100
Link to content - Santiago, J.L.; Gago, P.; Boso, S.; Alonso-Villaverde, V.; Martínez, M.C. (2007). Influence of rootstock type on the agronomic characteristics of two grape (Vitis vinifera L.) cultivars grown in the northwestern Iberian Peninsula. Plant Production Science. 10 (4): 473-477
Link to content - Santiago, J.L.; Boso, S.; Gago, P.; Alonso-Villaverde, V.; Martínez, M.C. (2007). Molecular and Ampelographic characterization of Vitis vinifera L. cvs. Albariño -Savagnin Blanc and Caiño blanco shows that there are differences cultivars. Spanish Journal of Agricultural Research. 5 (3): 333-340
Link to content - Unger, S.; Büche, C.; Boso, S ; Kassemeyer, H-H. (2007). The course of colonization of two different Vitis genotypes by Plasmopara viticola indicates compatible and incompatible host-pathogen-interactions. Phytopathology. 97 (7): 780-786
Link to content - Vilanova, M.; Martínez, M.C. (2007). First study of determination of aromatic compounds of red wine from Vitis vinifera cv. Castañal grown in Galicia (NW Spain). European Food Research and Technology. 244: 431-436
Link to content - Vilanova, M; Cortes, S; Santiago, J.L; Martínez, C; Fernández, E. (2007). Aromatic compounds in wines produced during fermentation: Effect of three red cultivars. International Journal of Food Properties. 10 (4): 867-875
Link to content - Zamuz, S.; Martínez, M.C.; Vilanova, M. (2007). Primary study of enological variability of wines from different clones of Vitis vinifera L cv. Albariño grown in Misión Biológica de Galicia (CSIC). Journal of Food Composition and Analysis. 20: 591-595
Link to content - Boso, S.; Kassemeyer, H-H. (2008). Different susceptibility of European grapevine cultivars for downy mildew. Vitis. 47 (1): 39-49
Link to content - Boso, S.; Santiago, J.L.; Martínez, M.C. (2008). The influence of 110-Ritcher and SO4 rootstocks on the performance of scions of Vitis vinifera L. cv. Albariño clones. Spanish Journal of Agricultural Research. 6 (1): 96-104
Link to content - Santiago, J.L.; Boso, S.; Gago, P., Alonso-Villaverde, V and Martinez, M.C (2008). A contribution to the maintenance of grapevine diversity: The rescue of Tinta Castañal (Vitis vinifera L.), a variety on the edge of extinction. Scientia Horticulturae. 116 (2): 199-204
Link to content - Santiago, J.L.; González. I.; Gago, P.; Alonso-Villaverde, V.; Boso. S.; Martínez, M.C. (2008). Identification of and relationships between a numbers of teinturier grapevines that expanded across Europe in the early 20th century. Australian Journal of Grape and Wine Research. 14 (3): 223-229
Link to content - Vilanova, M; Cortes S; Santiago, J.L; Martínez, M.C.; Fernández, E. (2008). Contribution of some grape-derived aromatic compounds to the primary aroma in red wines from cv. Caiño Tinto, cv. Caiño Bravo and cv. Caiño Longo grapes. The Journal of Agricultural Science. 146: 328-332
Link to content - Gago, P.; Santiago, J.L; Boso, S.; Alonso-Villaverde, V.; Martínez, M.C. (2009). Grapevine (Vitis vinifera L.): Old varieties are reflected in works of art. Economic Botany. 63 (1): 67-77
Link to content - Gago, P.; Santiago, J.L.; Boso, S; Alonso-Villaverde, V.; Grando, S.; Martínez, M.C. (2009). Biodiversity and Characterization of Twenty-two Vitis vinifera L. Cultivars in the Northwestern Iberian Peninsula. American Journal of Enology and Viticulture. 60 (3): 293-301
Link to content - Tassie L.; Martínez, M. C.; Boursiquot J. M. (2009). Varietal confusion: some facts on Albariño and Savagnin Blanc and vine identification methods. Australian and New Zealand grapegrower and winemaker. 545: 18-23
Link to content - Boso, S; Alonso-Villaverde, V.; Santiago, J.L.; Gago, P.; Kassemeyer, H-H; Martínez, M.C. (2010). Macro and microscopic leaf characteristics of six grapevine genotypes (Vitis spp.) with different susceptibilities to grapevine downy mildew. Vitis. 49 (1): 43-50
Link to content - Alonso-Villaverde, V.; Boso, S; Santiago, J.L.; Gago, P.; Martínez, M.C. (2011). Varibility of the stomata among Albariño (Vitis vinifera L.) clones and its relation with their susceptibility to downy mildew. Vitis. 50 (1): 45-46
Link to content - Alonso-Villaverde, V.; Boso, S.; Santiago, J.L.; Gago, P.; Rodríguez-García, M.I.; Martínez, M.C. (2011). Leaf thickness and structure of Vitis vinifera L cv. Albariño clones and its possible relation with susceptibility to downy mildew (Plasmopara viticola) infection. Journal International des Sciences de la Vigne et du Vin. 45 (3): 161-169
Link to content - Alonso-Villaverde, V.; Voinesco, F.; Viret, O.; Spring, J.L.; Gindro, K. (2011). The effectiveness of stilbenes in resistant Vitaceae: Ultrastructural and biochemical events during Plasmopara viticola infection process. Plant Physiology and Biochemistry. 49 (3): 265-274
Link to content - Alonso-Villaverde, V.; Viret, O.; Gindro, K. (2011). Downy mildew: Is resistance linked to inoculum concentration? Vitis. 50 (3): 127-129
Link to content - Boso, S.; Alonso-Villaverde, V.; Gago, P.; Santiago, J.L.; Martínez, M.C. (2011). Susceptibility of 44 grapevine (Vitis vinifera L.) varieties to downy mildew in the field. Australian Journal of Grape and Wine Research. 17: 394-400
Link to content - Boso, S; Gago, P.; Alonso-Villaverde, V.; Santiago, J.L; Méndez, J.; Pazos, I.; Martínez, M.C. (2011). Variability at the electron microscopic level in leaves of members of the genus Vitis. Scientia Horticulturae. 128: 228-238
Link to content - Gago, P.; Santiago, J.L.; Boso, S.; Alonso-Villaverde, V.; Orriols, I.; Martínez, M.C. (2011). Identity of three grapevines varieties thought to be very old cultivars from the Betanzos region (Rias Altas Gallegas Spain). Journal International des Sciences de la Vigne et du Vin. 45 (4): 245-254
Link to content - Lacombe, T.; Audeguin, L.; Boselli, M.; Bucchetti, B.; Cabello, F.; Chatelet, P.; Crespan, M. et al. (2011). Grapevine European Catalogue: Towards a Comprehensive List. Vitis. 50 (2): 65-68
Link to content - Boso, S.; Alonso-Villaverde, V., Martínez, M.C.; Kassemeyer, H-H. (2012). Quantification of stilbenes in Vitis genotypes with different levels of resistance to Plasmopara viticola infection. American Journal Enology and Viticulture. 63 (3): 419-423
Link to content - Carrascosa, A. V., Bartolome, B., Robredo, S., Leon, A., Cebollero, E., Juega, M., Nunez, Y.P. et al. (2012). Influence of Locally selected yeast on the Chemical and sensorial properties of Albariño white wines. LWT-Food Science and Technology. 46 (1): 319-325
Link to content - Figueiredo, M.; Martínez-Carballo, E.; Cancho, B.; Santiago, J.L., Martínez, M.C.; Simal, J. (2012). Pattern recognition of three Vitis vinifera L. red grapes varieties based on anthocyanin and flavonol fingerprints, with correlations between their biosynthesis pathways. Food Chemistry. 130: 9-19
Link to content - Figueiredo, M.; Simal, J.; Boso, S.; Martínez, M.C.; Santiago, J.L.; Cancho, B. (2012). Flavonoids in Gran Negro berries collected from shoulders and tips within the cluster, and comparison with Brancellao and Mouratón varieties. Food Chemistry, 133: 806-815
Link to content - Gindro, K.; Alonso-Villaverde, V.; Voinesco, F.; Spring, J.L.; Viret, O.; Dubuis, P-H. (2012). Susceptibility to downy mildew in grape clusters: new microscopical and biochemical insights. Plant Physiology and Biochemistry. 52: 140-146
Link to content - Gindro, K.; Berger, V.; Godard, S.; Voinesco, F.; Schnee, S.; Viret, O.; Alonso-Villaverde, V. (2012). Protease inhibitors decrease the resistance of Vitaceae to Plasmopara viticola. Plant Physiology and Biochemistry. 60: 74-80
Link to content - Noguerol, R.; González-Barreiro, C.; Cancho, B.; Santiago, J.L.; Martínez, M.C.; Simal, J. (2012). Aroma potential of Brancellao grapes from different clusters position. Food Chemistry. 132: 112-124
Link to content - Noguerol, R.; González-Barreiro, C.; Cancho, B.; Martínez, M.C.; Santiago, J.L.; Simal, J. (2012). Anthocyanins and flavonols in berries from Vitis vinifera L. cv. Brancellao separately collected from two different positions within the cluster. Food Chemistry. 135 (1): 47-56
Link to content - Noguerol, R.; González-Barreiro, C.; Cancho, B.; Martínez, M.C.; Santiago, J.L.; Simal, J. (2012). Floral, spicy and herbaceous active odorants in Gran Negro grapes from shoulders and tips into the cluster, and comparison with Brancellao and Mouratón varieties. Food Chemistry. 135 (4): 2771-2782
Link to content - Noguerol, R.; González-Barreiro, C.; Simal, J.; Martínez, M.C.; Santiago, J.L.; Cancho, B. (2012). Active odorants in Mouraton grapes from shoulders and tips into the bunch. Food Chemistry. 133 (4): 1362-1372
Link to content - Figueiredo, M.; Cancho, B.; Boso, S.; Santiago, J.L.; Martínez, M.C.; Simal, J. (2013). Evolution of flavonoids in Mouraton berries taken from both bunch halves. Food Chemistry. 138 (2-3):1868-1877
Link to content - Gutiérrez-Capitán, M.; Santiago, J.L.; Vila-Planas, J.; Llobera, A. Boso, S. Gago, P. et al. (2013). Classification and Characterization of Different White Grape Juices by Using a Hybrid Electronic Tongue. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 61:9325-9332
Link to content - Van Leeuwen, C.; Roby, J.P.; Alonso-Villaverde, V.; Gindro, K. (2013). Impact of clonal variability in Vitis vinifera Cabernet franc on grape composition, wine quality, leafblade stilbene content and downy mildew resistance. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 61 (1): 19-24
Link to content - Zinelabidine, L.H.; Laiadi, Z.; Benmehaia, R.; Gago, P.; Boso, S.; Santiago, J.L. et al. (2013). Comparative ampelographic and genetic analysis of grapevine cultivars from Algeria and Morocco. Australian Journal of Grape Wine Research. 20 (2): 324-333
Link to content - Gago, P.; Boso, S.; Alonso-Villaverde, V.; Santiago, J.L.; Martínez, M.C. (2014). Works of art and crop history: Grapevine varieties and the Baroque Altarpieces. Economic Botany. 68 (1): 1-122
Link to content - Boso, S.; Gago, P.; Alonso-Villaverde, V.; Santiago, J.L.; Martínez, M.C. (2016). Density and size of stomata in the leaves of different hybrids (Vitis sp.) and Vitis vinifera varieties. Vitis. 55: 17-22
Link to content - Coupel-Ledru, A.; Lebon, E.; Cristhophe, A.; Gallo, A.; Gago, P.; Pantin, F. et al. (2016). Reduced nightime transpiration is a relevant breeding target for high water-use efficiency in grapevine. PNAS 11 (32): 8963-8968
Link to content - Gago, P.; Conéjero, G.; Martínez, M.C.; Boso, S.; Verdeil, J.L. (2016). Microanatomy of leaf trichomes: opportunities for improved ampelographic discrimination of grapevine (Vitis vinifera L.) cultivars. Australian Journal of Grape and Wine Research. 22 (3): 494-503
Link to content - Santiago, J.L.; Boso, S.; Gago, P.; Alonso-Villaverde, V.; Martínez, M.C. (2017). Somatic mutations in Vitis vinifera L. cultivars growing in northwest Spain. Acta Horticulturae. 1188: 337-342
Link to content - Boso, S.; Gago, P.; Santiago, J.L.; Martínez, M.C. (2017). Variation in sensitivity of different grapevine genotypes to Erysiphe necator growing under unfavourable climatic conditions. South African Journal of Enology and Viticulture. 39 (1)
Link to content - Boso, S.; Gago, P.; Santiago, J.L.; Rodríguez-Canas, E.; Martínez, M.C. (2018). New monovarietal grape seed oils derived from white grape bagasse generated on an industrial scale at a winemaking plant. LWT-Food Science and Technology. 92: 388-394
Link to content - Martínez, M.C.; Boso, S.; Gago, P.; Muñoz-Organero, G.; De Andrés, M.T.; Gaforio, L. et al. (2018). Value of two Spanish live grapevine collections in the resolution of synonims, homonyms and naming errors. Australian Journal of Grape and Wine Research. 24 (4): 430-438
Link to content - Boso, S.; Gago, P.; Santiago, J.L.; Álvarez-Acero, I.; Martínez, M.C. (2019). Concentration of flavonols in red and white winemaking wastes (grape skins, seeds and bunch stems), musts and final wines. Erwerbs-Obstbau 61 (Supl.1): 75-84
Link to content - Boso, S.; Gago, P.; Santiago, J.L.; Fuente, M.; Martínez, M.C. (2019). Factors affecting the vineyard population diversity of Plasmopara viticola. The Plant Patology Journal. 35 (2): 125-136
Link to content - Gago, P.; Conejero, G.; Martínez, M.C.; Verdeil, J.L. (2019). Comparative anatomy and morphology of the leaves of Grenache Noir and Syrah grapevine cultivars. South African Journal of Enology and Viticulture 40 (2): 132-140
Link to content - Gago P.; Laucou, V.; Santiago, J.L.; Boso, S.; Lacombe, T.; Velayos, M. et al. (2019). Preliminary study of ancient DNA from a 215-year-old grapevine herbarium. American Journal of Enology and Viticulture. 70 (4): 420-426
Link to content - Gago, P.; Laucou, V.; Santiago, J.L.; Boso, S.; Lacombe, T.; Velayos, M. et al. (2019). Isolation and amplification of ancient DNA from herborized grapevine leaves collected by Spanish botanist Simón de Rojas Clemente y Rubio in 1803-1804. Acta horticulturae. 1248 (5): 35-42
Link to content - Martínez, M.C.; Gago, P.; Santiago, J.L.; Boso, S.; Velayos, M. (2019). El herbario de variedades de vid de Simón de Rojas Clemente y otras aportaciones. Valor científico y utilidad sociocultural de su legado. ARBOR Ciencia, Pensamiento y Cultura. 195 (791) : a494
Link to content - Maul, E.; Schreiber, T.; Carka, F.; Cunha, J.; Eiras Dias, J.E.J.; Gardiman, M. et al. (2019). Perservation via utilization: minor grape cultivars on-farm. Acta Horticulturae. 1248: 55-62
Link to content - Boso, S.; Gago, P.; Santiago, J.L.; Teira-Brión, A.; Martín-Seijo, M.; Rey-Castiñeira, J. et al. (2020). Morphometric comparison of current, Roman-era and medieval Vitis seeds from the north-west of Spain. Australian Journal of Grape and Wine Research. 26 (3): 300-309
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Scientific articles (Non SCI journals)
- Martínez, M.C.; Mantilla, J.L.G. (1993). Elimination des caratères juvéniles typiques de Vitis vinifera L., cv. Albariño provenant de culture in vitro, par utilisation du greffage. Bulletin de l’OIV. 66 (749-750): 541-549
Link to content - Martínez, M.C.; Mantilla, J.L.G. (1993). Estudio comparativo entre plantas de Vitis vinifera L., cv. Albariño, adultas, de in vitro y de semilla, de cuatro años o más, cuando han sido sometidas a una poda lo más baja posible en madera del año, y cepas del mismo cultivar de in vitro y de semilla de dos años o menos, sometidas a la misma poda. Viticultura/Enología Profesional. 26: 33-41
Link to content - Martínez., M. C.; Mantilla, J.L.G (1994). Estudio ampelográfico de cepas de Vitis vinifera L., cv. Albariño procedentes de micropropagación in vitro, en comparación con plantas de semilla y adultas de dos años y no sometidas a poda. Investigación Agraria. Producción y Protección Vegetales. 9 (2): 201-211
Link to content - Martínez, M.C.; Loureiro, M.D.; Mantilla, J.L.G. (1994). Importancia y validez de distintos parámetros ampelométricos de hoja adulta utilizados en la distinción de cultivares de Vitis vinifera, L. Investigación Agraria. Producción y Protección Vegetales. 9 (3): 377-389
Link to content - Martínez, M.C.; Mantilla, J.L.G.; Loureiro, M.D. (1994). Descripción ampelográfica sobre hoja adulta de cepas de Vitis vinifera L. denominadas Albariño. Viticultura y Enología Profesional. 34:30-40
Link to content - Martínez, M.C.; Pérez, J.E. (1995). Catalán Blanco, Catalán Roxo, Folla redonda. ¿Vitis vinifera L., o Híbridos Productores Directos? Investigación Agraria. Producción y protección de los Vegetales. 10 (1): 5-14
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