Producción Científica (VID)


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A continuación recogemos tres amplios listados con libros y capítulos, así como artículos científicos y no científicos en relación con la actividad que desempeña el Departamento de Vitucultura, Olivo y Rosa (VIOR) de la Misión Biológica de Galicia, y sus miembros, para la vid. Para mayor información, puede consultar en los enlaces que aparecen debajo de las referencias.

Libros y Capítulos de Libro

 

  1. Coupel-Ledru, A.; Lebon, E.; Goutouly, J.P.; Christophe, A.; Gago, P.; Brault, C.; This, P.; Doligez, A. y Simonneau, T. (2022). Phenotyping for drought tolerance in grapevine populations: the challenge of heterogeneous field conditions, Capítulo 4: 65-83. Libro: Improving Sustainable Viticulture and Winemaking Practices, Editores: Costa, J.M.; Catarino, S.; Escalona, J.M.; Comuzzo, P. Academic Press, ISBN 9780323851503
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  2. Martínez, M.C.; Carrascosa, A.V.; Santiago J.L. (2016). La vid, el vino y el CSIC. Dos siglos de investigación. CSIC. ISBN: 978-84-00-10158-9. 264 páginas
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  3. Martínez, M.C.; Boso, S.; Santiago, J. L.; Gago, P.; Alonso-Villaverde, V.;  Blanco, P.; López C. et al. (2012). Variedades de vid de interés comercial para la zona vitícola de Betanzos. Fundación Juana de Vega, Colección Cadernos de campo. ISBN: 978-84-615-7506-O. 186 páginas
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  4. Gindro, K.; Alonso-Villaverde, V.; Viret, O.; Spring J.L.; Marti, G.; Wolfender, J.L.; Pezet, R. (2012). Plant Defence: Biological Control, Part 2: Applications of biological and natural agents. Chapter: Stilbenes: biomarkers of grapevine resistance to disease of high relevance for agronomy, oenology and human health. Vol. 12, pp: 25-54. Eds. Mérillon, J.M. and Ramawat, K.G., Springer Verlag, Alemania. ISBN: 978-94-007-1932-3
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  5. Boso, S.; Santiago, J.L., Martínez, M-C. (2012). Variabilidad en Albariño a nivel agronómico y de resistencia a Mildiu. Aspectos agronómicos y de resistencia a Mildiu en diferentes clones de Albariño. Editorial Académica Española, LAP LAMBERT Academic Publishing GmbH & Co. KG. Alemania. ISBN: 978-3-8473-5049-1. 240 páginas
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  6. Martínez, M.C.; Santiago, J.L.; Boso, S.; Gago, P.; Alonso-Villaverde, V.; Rego, F.J. (2007). Estudio agronómico preliminar de cuatro variedades de vid cultivadas tradicionalmente en el Concejo de Ibias (Principado de Asturias) y consejos de cultivo. Ayuntamiento de Ibias- Misión Biológica de Galicia (CSIC). ISBN: 978-84-612-1526-3
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  7. Martínez, M.C.; Pérez, J.E.; Santiago, J.L.; Boso, S. (2006). Godello de Valdeorras, Emblema de una tierra (Antecedentes e descrición da variedade Godello): 65- 66. Consello Regulador da Denominación de Orixe Valdeorras y Servicio de Publicaciones de la Diputación Provincial de Ourense. ISBN: 84-96503-07-0
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  8. Martínez, M.C.; Boso, S.; Santiago, J.L. (2005 edición papel, 2008 edición digital). Los clones de Albariño (Vitis vinifera L.) seleccionados en el Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Departamento de publicaciones del CSIC. Edición en papel: Colección Biblioteca de Ciencias, Nº 19. (ISBN: 84-00-08323-7; Dep. Legal: M-38.363-2005). Edición digital: Servicio de publicaciones del CSIC (e-Libro), 25/2/2008
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  9. Martínez, M.C. (2002). El Albariño: ilustraciones sobre la variedad Albariño (Vitis vinifera L.).  Servicio de publicacións Deputación Provincial de Pontevedra.  (ISBN: 84-8457-098-3; Dep. Legal: VG-205-2002)
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Artículos Científicos (Revistas SCI)

 

  1. Boso, S., Gago, P., Santiago, J. L., Muñoz-Organero, G., Cabello, F., Puertas, B., … & Martínez, M. C. (2023). Variation in Susceptibility to Downy Mildew Infection in Spanish Minority Vine Varieties. Plants12(14), 2638.

    https://doi.org/10.3390/plants12142638

  2. Boso, S., Santiago, J. L., Gago, P., Sotelo, E., Álvarez-Acero, I., & del Carmen Martínez, M. (2022). Flavanol Content and Nutritional Quality of Wastes from the Making of White and Rosé Wines from Mountain Vineyards. American Journal of Enology and Viticulture73(4), 256-266.

    https://www.ajevonline.org/content/ajev/73/4/256.full.pdf

  3. Gago, P.; Boso, S.; Santiago, J.L.; Soler, J.X.; Peiró, R.; García, J.; Jiménez, C.; Gisbert, C. y Martínez, M.C. (2022). Characterization of Grapevine Genetic Resources in the Comunitat Valenciana (Spain). International Journal of Fruit Science 22 (1): 287-302
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  4. Munoz-Organero, G., Espinosa, F. E., Cabello, F., Zamorano, J. P., Urbanos, M. A., Puertas, B., … & Fernandez-Pastor, M. (2022). Phenological study of 53 Spanish minority grape varieties to search for adaptation of vitiviniculture to climate change conditions. Horticulturae8(11), 984.                                                                         https://doi.org/10.3390/horticulturae8110984 
  5. Álvarez, R., García-Ferreira, B., López, B., Martínez, J. J. I., Boso, S., & Martínez, M. C. (2021). Histological study of leaf galls induced by phylloxera in Vitis (Vitaceae) leaves. Proceedings of the National Academy of Sciences, India Section B: Biological Sciences91, 117-122.                                                                                        https://doi.org/10.1007/s40011-020-01206-x 
  6. Núñez-Iglesias, M. J., Novio, S., García, C., Pérez-Muñuzuri, M. E., Martínez, M. C., Santiago, J. L., … & Freire-Garabal, M. (2021). Co-adjuvant therapy efficacy of catechin and procyanidin B2 with docetaxel on hormone-related cancers in vitro. International Journal of Molecular Sciences22(13), 7178.                                            https://doi.org/10.3390/ijms22137178 
  7. Ruiz-García, L., Gago, P., Martínez-Mora, C., Santiago, J. L., Fernádez-López, D. J., Martínez, M. D. C., & Boso, S. (2021). Evaluation and pre-selection of new grapevine genotypes resistant to downy and powdery mildew, obtained by cross-breeding programs in Spain. Frontiers in Plant Science12, 674510.                         https://doi.org/10.3389/fpls.2021.674510 
  8. Boso, S.; Gago, P.; Santiago, J.L.; Teira-Brión, A.; Martín-Seijo, M.; Rey-Castiñeira, J. et al. (2020). Morphometric comparison of current, Roman-era and medieval Vitis seeds from the north-west of Spain. Australian Journal of Grape and Wine Research. 26 (3): 300-309
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  9. Maul, E.; Schreiber, T.; Carka, F.; Cunha, J.; Eiras Dias, J.E.J.; Gardiman, M. et al. (2019). Perservation via utilization: minor grape cultivars on-farm. Acta Horticulturae. 1248: 55-62
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  10. Martínez, M.C.; Gago, P.; Santiago, J.L.; Boso, S.; Velayos, M. (2019). El herbario de variedades de vid de Simón de Rojas Clemente y otras aportaciones. Valor científico y utilidad sociocultural de su legado. ARBOR Ciencia, Pensamiento y Cultura. 195 (791) : a494
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  11. Gago, P.; Laucou, V.; Santiago, J.L.; Boso, S.; Lacombe, T.; Velayos, M. et al. (2019). Isolation and amplification of ancient DNA from herborized grapevine leaves collected by Spanish botanist Simón de Rojas Clemente y Rubio in 1803-1804. Acta horticulturae. 1248 (5): 35-42
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  12. Gago P.; Laucou, V.; Santiago, J.L.; Boso, S.; Lacombe, T.; Velayos, M. et al. (2019). Preliminary study of ancient DNA from a 215-year-old grapevine herbarium. American Journal of Enology and Viticulture. 70 (4): 420-426
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  13. Gago, P.; Conejero, G.; Martínez, M.C.; Verdeil, J.L. (2019). Comparative anatomy and morphology of the leaves of Grenache Noir and Syrah grapevine cultivars. South African Journal of Enology and Viticulture 40 (2): 132-140
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  14. Boso, S.; Gago, P.; Santiago, J.L.; Fuente, M.; Martínez, M.C. (2019). Factors affecting the vineyard population diversity of Plasmopara viticola. The Plant Patology Journal. 35 (2): 125-136
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  15. Boso, S.; Gago, P.; Santiago, J.L.; Álvarez-Acero, I.; Martínez, M.C. (2019). Concentration of flavonols in red and white winemaking wastes (grape skins, seeds and bunch stems), musts and final wines. Erwerbs-Obstbau 61 (Supl.1): 75-84
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  16. Martínez, M.C.; Boso, S.; Gago, P.; Muñoz-Organero, G.; De Andrés, M.T.; Gaforio, L. et al. (2018). Value of two Spanish live grapevine collections in the resolution of synonims, homonyms and naming errors. Australian Journal of Grape and Wine Research. 24 (4): 430-438
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  17. Boso, S.; Gago, P.; Santiago, J.L.; Rodríguez-Canas, E.; Martínez, M.C. (2018). New monovarietal grape seed oils derived from white grape bagasse generated on an industrial scale at a winemaking plant. LWT-Food Science and Technology. 92: 388-394
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  18. Boso, S.; Gago, P.; Santiago, J.L.; Martínez, M.C. (2017). Variation in sensitivity of different grapevine genotypes to Erysiphe necator growing under unfavourable climatic conditions.  South African Journal of Enology and Viticulture. 39 (1)
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  19. Santiago, J.L.; Boso, S.; Gago, P.; Alonso-Villaverde, V.; Martínez, M.C. (2017). Somatic mutations in Vitis vinifera L. cultivars growing in northwest Spain. Acta Horticulturae. 1188: 337-342
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  20. Gago, P.; Conéjero, G.; Martínez, M.C.; Boso, S.; Verdeil, J.L. (2016). Microanatomy of leaf trichomes: opportunities for improved ampelographic discrimination of grapevine (Vitis vinifera L.) cultivars. Australian Journal of Grape and Wine Research. 22 (3): 494-503
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  21. Coupel-Ledru, A.; Lebon, E.; Cristhophe, A.; Gallo, A.; Gago, P.; Pantin, F. et al. (2016). Reduced nightime transpiration is a relevant breeding target for high water-use efficiency in grapevine. PNAS 11 (32): 8963-8968
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  22. Boso, S.; Gago, P.; Alonso-Villaverde, V.; Santiago, J.L.; Martínez, M.C. (2016). Density and size of stomata in the leaves of different hybrids (Vitis sp.) and Vitis vinifera varieties. Vitis. 55: 17-22
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  23. Gago, P.; Boso, S.; Alonso-Villaverde, V.; Santiago, J.L.; Martínez, M.C. (2014). Works of art and crop history: Grapevine varieties and the Baroque Altarpieces. Economic Botany. 68 (1): 1-122
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  24. Zinelabidine, L.H.;  Laiadi, Z.;  Benmehaia, R.; Gago, P.; Boso, S.; Santiago, J.L. et al. (2013). Comparative ampelographic and genetic analysis of grapevine cultivars from Algeria and Morocco. Australian Journal of Grape Wine Research. 20 (2): 324-333
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  25. Van Leeuwen, C.; Roby, J.P.; Alonso-Villaverde, V.; Gindro, K. (2013). Impact of clonal variability in Vitis vinifera Cabernet franc on grape composition, wine quality, leafblade stilbene content and downy mildew resistance. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 61 (1): 19-24
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  26. Gutiérrez-Capitán, M.; Santiago, J.L.; Vila-Planas, J.; Llobera, A. Boso, S. Gago, P. et al. (2013). Classification and Characterization of Different White Grape Juices by Using a Hybrid Electronic Tongue. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 61:9325-9332
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  27. Figueiredo, M.; Cancho, B.; Boso, S.; Santiago, J.L.; Martínez, M.C.; Simal, J. (2013). Evolution of flavonoids in Mouraton berries taken from both bunch halves. Food Chemistry. 138 (2-3):1868-1877
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  28. Noguerol, R.; González-Barreiro, C.; Simal, J.; Martínez, M.C.; Santiago, J.L.; Cancho, B. (2012). Active odorants in Mouraton grapes from shoulders and tips into the bunch. Food Chemistry. 133 (4): 1362-1372
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  29. Noguerol, R.; González-Barreiro, C.; Cancho, B.; Martínez, M.C.; Santiago, J.L.; Simal, J. (2012). Floral, spicy and herbaceous active odorants in Gran Negro grapes from shoulders and tips into the cluster, and comparison with Brancellao and Mouratón varieties. Food Chemistry. 135 (4): 2771-2782
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  30. Noguerol, R.; González-Barreiro, C.; Cancho, B.; Martínez, M.C.; Santiago, J.L.; Simal, J. (2012). Anthocyanins and flavonols in berries from Vitis vinifera L. cv. Brancellao separately collected from two different positions within the cluster. Food Chemistry. 135 (1): 47-56
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  31. Noguerol, R.; González-Barreiro, C.; Cancho, B.; Santiago, J.L.; Martínez, M.C.; Simal, J. (2012). Aroma potential of Brancellao grapes from different clusters position. Food Chemistry. 132: 112-124
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  32. Gindro, K.; Berger, V.; Godard, S.; Voinesco, F.; Schnee, S.; Viret, O.; Alonso-Villaverde, V. (2012). Protease inhibitors decrease the resistance of Vitaceae to Plasmopara viticola. Plant Physiology and Biochemistry. 60: 74-80
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  33. Gindro, K.; Alonso-Villaverde, V.; Voinesco, F.; Spring, J.L.; Viret, O.; Dubuis, P-H. (2012). Susceptibility to downy mildew in grape clusters: new microscopical and biochemical insights. Plant Physiology and Biochemistry. 52: 140-146
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  34. Figueiredo, M.; Simal, J.; Boso, S.; Martínez, M.C.; Santiago, J.L.; Cancho, B. (2012). Flavonoids in Gran Negro berries collected from shoulders and tips within the cluster, and comparison with Brancellao and Mouratón varieties. Food Chemistry, 133: 806-815
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  35. Figueiredo, M.; Martínez-Carballo, E.; Cancho, B.; Santiago, J.L., Martínez, M.C.; Simal, J. (2012). Pattern recognition of three Vitis vinifera L. red grapes varieties based on anthocyanin and flavonol fingerprints, with correlations between their biosynthesis pathways. Food Chemistry. 130: 9-19
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  36. Carrascosa, A. V., Bartolome, B., Robredo, S., Leon, A., Cebollero, E., Juega, M., Nunez, Y.P. et al. (2012). Influence of Locally selected yeast on the Chemical and sensorial properties of Albariño white wines. LWT-Food Science and Technology. 46 (1): 319-325
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  37. Boso, S.; Alonso-Villaverde, V., Martínez, M.C.; Kassemeyer, H-H. (2012). Quantification of stilbenes in Vitis genotypes with different levels of resistance to Plasmopara viticola infection. American Journal Enology and Viticulture. 63 (3): 419-423
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  38. Lacombe, T.; Audeguin, L.; Boselli, M.; Bucchetti, B.; Cabello, F.; Chatelet, P.; Crespan, M. et al.  (2011). Grapevine European Catalogue: Towards a Comprehensive List. Vitis. 50 (2): 65-68
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  39. Gago, P.; Santiago, J.L.; Boso, S.; Alonso-Villaverde, V.; Orriols, I.; Martínez, M.C. (2011). Identity of three grapevines varieties thought to be very old cultivars from the Betanzos region (Rias Altas Gallegas Spain). Journal International des Sciences de la Vigne et du Vin. 45 (4): 245-254
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  40. Boso, S; Gago, P.; Alonso-Villaverde, V.; Santiago, J.L; Méndez, J.; Pazos, I.; Martínez, M.C. (2011). Variability at the electron microscopic level in leaves of members of the genus Vitis. Scientia Horticulturae. 128: 228-238
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  41. Boso, S.; Alonso-Villaverde, V.; Gago, P.;  Santiago, J.L.; Martínez, M.C. (2011). Susceptibility of 44 grapevine (Vitis vinifera L.) varieties to downy mildew in the field. Australian Journal of Grape and Wine Research. 17: 394-400
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  42. Alonso-Villaverde, V.; Viret, O.; Gindro, K. (2011). Downy mildew: Is resistance linked to inoculum concentration? Vitis. 50 (3): 127-129
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  43. Alonso-Villaverde, V.; Voinesco, F.; Viret, O.; Spring, J.L.; Gindro, K. (2011). The effectiveness of stilbenes in resistant Vitaceae: Ultrastructural and biochemical events during Plasmopara viticola infection process. Plant Physiology and Biochemistry. 49 (3): 265-274
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  44. Alonso-Villaverde, V.; Boso, S.; Santiago, J.L.; Gago, P.; Rodríguez-García, M.I.; Martínez, M.C. (2011). Leaf thickness and structure of Vitis vinifera L cv. Albariño clones and its possible relation with susceptibility to downy mildew (Plasmopara viticola) infection. Journal International des Sciences de la Vigne et du Vin. 45 (3): 161-169
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  45. Alonso-Villaverde, V.; Boso, S; Santiago, J.L.; Gago, P.; Martínez, M.C. (2011). Varibility of the stomata among Albariño (Vitis vinifera L.) clones and its relation with their susceptibility to downy mildew. Vitis. 50 (1): 45-46
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  46. Boso, S; Alonso-Villaverde, V.; Santiago, J.L.; Gago, P.; Kassemeyer, H-H; Martínez, M.C. (2010). Macro and microscopic leaf characteristics of six grapevine genotypes (Vitis spp.) with different susceptibilities to grapevine downy mildew. Vitis. 49 (1): 43-50
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  47. Tassie L.; Martínez, M. C.; Boursiquot J. M. (2009). Varietal confusion: some facts on Albariño and Savagnin Blanc and vine identification methods.  Australian and New Zealand grapegrower and winemaker. 545: 18-23
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  48. Gago, P.; Santiago, J.L.; Boso, S; Alonso-Villaverde, V.; Grando, S.; Martínez, M.C. (2009). Biodiversity and Characterization of Twenty-two Vitis vinifera L. Cultivars in the Northwestern Iberian Peninsula. American Journal of Enology and Viticulture. 60 (3): 293-301
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  49. Gago, P.; Santiago, J.L; Boso, S.; Alonso-Villaverde, V.; Martínez, M.C. (2009). Grapevine (Vitis vinifera L.): Old varieties are reflected in works of art. Economic Botany. 63 (1): 67-77
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  50. Vilanova, M; Cortes S; Santiago, J.L; Martínez, M.C.; Fernández, E. (2008). Contribution of some grape-derived aromatic compounds to the primary aroma in red wines from cv. Caiño Tinto, cv. Caiño Bravo and cv. Caiño Longo grapes. The Journal of Agricultural Science. 146: 328-332
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  51. Santiago, J.L.; González. I.; Gago, P.; Alonso-Villaverde, V.; Boso. S.; Martínez, M.C. (2008). Identification of and relationships between a numbers of teinturier grapevines that expanded across Europe in the early 20th century. Australian Journal of Grape and Wine Research. 14 (3): 223-229
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  52. Santiago, J.L.; Boso, S.; Gago, P., Alonso-Villaverde, V and Martinez, M.C (2008). A contribution to the maintenance of grapevine diversity: The rescue of Tinta Castañal (Vitis vinifera L.), a variety on the edge of extinction. Scientia Horticulturae. 116 (2): 199-204
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  53. Boso, S.; Santiago, J.L.; Martínez, M.C. (2008). The influence of 110-Ritcher and SO4 rootstocks on the performance of scions of Vitis vinifera L. cv. Albariño clones. Spanish Journal of Agricultural Research. 6 (1): 96-104
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  54. Boso, S.; Kassemeyer, H-H. (2008). Different susceptibility of European grapevine cultivars for downy mildew. Vitis. 47 (1): 39-49
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  55. Zamuz, S.; Martínez, M.C.; Vilanova, M. (2007). Primary study of enological variability of wines from different clones of Vitis vinifera L cv. Albariño grown in Misión Biológica de Galicia (CSIC). Journal of Food Composition and Analysis. 20: 591-595
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  56. Vilanova, M; Cortes, S; Santiago, J.L; Martínez, C; Fernández, E. (2007). Aromatic compounds in wines produced during fermentation: Effect of three red cultivars. International Journal of Food Properties. 10 (4): 867-875
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  57. Vilanova, M.; Martínez, M.C. (2007). First study of determination of aromatic compounds of red wine from Vitis vinifera cv. Castañal grown in Galicia (NW Spain). European Food Research and Technology. 244: 431-436
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  58. Unger, S.; Büche, C.; Boso, S ; Kassemeyer, H-H. (2007). The course of colonization of two different Vitis genotypes by Plasmopara viticola indicates compatible and incompatible host-pathogen-interactions. Phytopathology. 97 (7): 780-786
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  59. Santiago, J.L.; Boso, S.; Gago, P.; Alonso-Villaverde, V.; Martínez, M.C. (2007). Molecular and Ampelographic characterization of Vitis vinifera L. cvs. Albariño -Savagnin Blanc and Caiño blanco shows that there are differences cultivars. Spanish Journal of Agricultural Research. 5 (3): 333-340
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  60. Santiago, J.L.; Gago, P.; Boso, S.; Alonso-Villaverde, V.; Martínez, M.C. (2007). Influence of rootstock type on the agronomic characteristics of two grape (Vitis vinifera L.) cultivars grown in the northwestern Iberian Peninsula. Plant Production Science. 10 (4): 473-477
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  61. Boso, S.; Alonso-Villaverde, V.; Rodríguez, E.; Gago, P.; Santiago, J.L. y Martínez, M.C. (2007). Characteristics of grapevine (Vitis vinifera L.) cv. Albariño clones resulting from two clonal selection processes. Hortscience. 42 (1): 97-100
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  62. Boso, S.; Santiago, J.L.; Martínez, M.C. (2007). Influence of rootstock on resistance of Vitis cv. Albariño clones to downy mildew. European Journal of Horticultural Science. 72 (4): 179-185
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  63. Rodríguez-Plaza, P.; González, R.; Moreno-Arribas; Polo, M.C.; Bravo, G.; Martínez-Zapater, J.M.; Martínez, M.C. et al. (2006). Combining microsatellite markers and capillary gel electrophoresis with laser induced fluorescence to identify the grape (Vitis vinifera) variety of must. European Food Research and Technology. 223: 625-631
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  64. Martínez, M.C.; Santiago, J.L., Pérez, J.E. and Boso, S. (2006). The grapevine cultivar Mencía (Vitis vinifera L): similarities and differences with respect to other well known international cultivars. Journal International des Sciences de la Vigne et du Vin. 40 (3): 121-132
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  65. Martín, J.P.; Santiago, J.L., Pinto-Carnide, O.; Leal, F.; Martínez, M.C.; Ortiz, J.M. (2006). Determination of relationships among autochthonous grapevine varieties (Vitis vinifera L.) in the Northwest of the Iberian Peninsula by using microsatellite markers. Genetic Resources and Crop Evolution. 53: 1255-1261
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  66. Boso S., Martínez M.C.; Unger, S. y Kassemeyer, H-H (2006). Evaluation of foliar resistance to downy mildew in different cv. Albariño clones. Vitis. 45 (1): 23-27
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  67. Santiago, J.L.; Boso, S.; Vilanova, M. y Martínez, M.C. (2005). Characterisation of cv. Albarín Blanco (Vitis vinifera L.). Synonyms, Homonyms and Errors of Identification associated with this cultivar. Journal International des Sciences de la Vigne et du Vin. 39 (2): 57-65
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  68. Santiago, J.L.; Boso, S.; Martínez, M.C.; Pinto-Carnide, O.; Ortiz, J.M. (2005). Ampelographic comparison of grape varieties (Vitis vinifera L.) grown in northwestern Spain and northern Portugal. American Journal of Enology and Viticulture. 56 (3): 287-290
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Artículos Científicos – Revistas no SCI

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